Login Tools
A+ A A-
Събота, 15 Юни 2013

Sid Meier's Civilization IV: Colonization

 

Сюжета на Colonization ни завежда в епохата на Великите географски открития. Изборате си цивилизация е от холандци, англичани, испанци и французи, всяка от които е с по двама водача. Идеята и в четирите налични сценария е почвате с едно никакво корабче, пренасящо войник и Pioneer – заселник и разполагаш с 300 хода, за да сътворите процъфтяваща колония, да възстанете срещу краля си и да си спечелите свободата. Другите три европейски колонии също ще се опитват към независимост и в случай, че я стигнат, вие ще изгубите.

 


Повечето от постройките увеличават броя на произведените от даден вид стоки – Rum Destillery примерно увеличава броя на произведените бутилки ром, а Tobacconist’s Shop подпомага производството на тютюневи изделия. Ако не искате да строите, може да заповядате на населението на града да трупа точки – военни, политически, религиозни, търговски и изследователски – тогава към вас ще се присъединят някои от т.н. Founding Fathers. Произведените стоки може да се търгувате с други европейски колонии, с индианците и с Европа, към която можете да пращате кораб по всяко време.


Плюсовете на поредицата е нелинейният геймплей, който е абсолютно осакатен в този експанжън. Интригата в градовете е също безсмислена – единственият необходим ресурс е храната, защото финанси получавате от търговията с оръжия. По този начин няма смисъл от строенето на повечето налични постройки – освен печатането на медиини новини (за да се бунтува населението), по-добри защитни системи и един керван за сделки с индианците, друго няма. Училището и църквата са напълно тъпанарски и безсмислени постройки, предвид факта, че те нарушават процента на желаещите да вдигнат бунт. И накрая пътят към победата е само един и кривване от него може, но не и желателно.

Което в никакъв случай не означава, че играта е посредствена – ако си по-боен, няма как да не ти хареса, ще забележиш колко добре развита е бойната част. Веднъж започнал бунт, на по-високите нива на трудност ще се докоснете до истинско предизвикателство, защото царската армия е наистина мощна и се иска добре обмислена дипломация, за да победиш.

За графичният дизайн няма смисъл да споменаваме – просто е отличен, върши си добре работата и не отегчава, докато не приближиш много камерата и не лъснат недостатъците. Но тя никога не била от значение за един истински фен. Музикалното оформление успява да даде отлична атмосфера на Колониалната ера без да се разхожда по нервите, докато изцялостното „отшумяване” на играта си е аналогично на оригинала.

Накратко границата между негатива и пасива „Заслужава ли, си да я отиграя?” зависи предимно от персоналният избор към франчайза. Реалността е, че играта би задържала вниманието на един истински фен за около седмица. В този порядък на мисли Colonization е идеалното средство за губене на време на започналата да доскучава, но иначе занимателна игра. Ако обаче за първи път ще опитвате от магията на Civilization, ще препоръчаме да се ползвате оригинала.

Още снимки от играта ТУК
Видео от играта ТУК, ТУК И ТУК

Travian
Facebook

Клипчета (коментари)

Нови потребители

Кой е онлайн

В момента има 8  гости и няма потребители и в сайта

Приятели

Yellow Blue Green

Copyrights 2001-2018 Datacore www.datacore-bg.com

Log in to your account or Регистрация

//