Login Tools
A+ A A-
Събота, 14 Април 2012

Shift 2: Unleashed

 

В последните години цялата гейм индустрия е пренаситена от различни по-род заглавия. Дизайнери и разработчици полагат невероятен устрем, за да пресътворят виртуалните ни преживявания все по-близки до истиността. Понякога това е супер, друг път не. Ако разгледаме например Kinect – вместо да контролирате любимата си конзола седнали удобно на дивана, трябва постоянно да ръкомахате, което е повече от изтощително, отколкото занимателно. Прочетете още: Shift 2: Unleashed

 


Основната характеристика на играта в нейното пресъздаване в реалност т.нар Driver’s View поглед, отстояващ пряко над каската на водача. За повечето играчи, които са свикнали да управляват самия автомобил, а не водача, това може да е доста чуждо. По прицип, докато свикнете, ще отнеме време. Чувството е, все едно сте в кабината на автомобила, а не се мотате над него, като невидими.


Визията ви е мъглива, виртуалният пулс затуптява и гледката през предното стъкло се слива в една непрогледна тъма.  Безспорно пренасянето на играча в центъра на събитията е издържано от гледната точка.

Ставайки на въпрос за сблъсъци, тоова е един голям минус на играта с липсата на копче, с който да върнете назад, за да се предпазите от агресивна намеса. Както реалистичната  Forza 3, както и малко по-аркадната DiRT 2 имат подобна опция и неприятното е, че тук тя липсва. Устремът към реалистичното поведение на пистата е естествен, но нищо не пречи да се добави и подобна опция, която да спести нерви и време.


Shift 2: Unleashed все още отстъпва по бройка на автомобилите в сравнение с Gran Turismo или предстоящата Forza 4, но с повече от 140 автомобили от над 30 марки нейното депо определено е най-големият в историята на Need for Speed.

Ако продължим да сравняваме със симулационния рейсинг, като Forza 3 то трябва да кажем, че Shift 2 има доста по-разнообразни ралита в каталога си. В играта на Turn 10 практически всичко е познатото. Въпреки липса на прави писти, тук може да се забавлявате с дрифтинг, елиминации и др. hot lap. Всички те са разпределени в над 40 писти, някои от които наистина съществуват (като Сузука и Донингтън), а други са измислени (като състезания в Маями).

Както и в NFS: Shift, така и тук развитието ви се измерва с покачването на нива посредством натрупването на ХР точки. В това отношение премиирането е повече от щедро, като ви възнаграждава за всяко едно правилно събитие, което извършвате. Движение по стандартната лента, взимане на виражите, притискане на врага, дори изпреварването – всичко това ви дава бонус, които да прибавите към капитала си. В допълнение ралитата имат допълнителни мисии, като това да бъдете водачи в повече от една обиколка, и те отново ви дават експирианс.

Така натрупаните бонуси се ползват за ъпгрейди, но не се надявайте на нищо, което да ви припомни предишните NFS игри. Сърцевината на Shift 2: Unleashed си остава невероятната  писта. Хубавото е, че  ХР може да се пренасе в онлайн режим, който е добре разширен. Следствие на новата Autolog опция, която забелязахме най-напред в Hot Pursuit предишната есен, може да координирате онлайн представянето си, да комуникирате с приятели и като цяло да ви е интересно.


Едно можем да кажем, че EA има големи претенции за Shift и ако успее да ги реализира, може и да превърне новата поредица в лидер сред симулаторите. Но каква ли ще бъде стойността, която ще трябва да плати&helli.

Вход за потребители

Искаме да знаем

Коя игра очаквате с нетърпение през Април
Facebook

Клипчета (коментари)

Нови потребители

Кой е онлайн

В момента има 6  гости и няма потребители и в сайта

Приятели

Yellow Blue Green

Copyrights 2001-2018 Datacore www.datacore-bg.com

Log in to your account or Регистрация

//