Login Tools
A+ A A-
Петък, 14 Август 2015

Alan Wake

Alan Wake е неверощтна игра с още по невероятен сюжет. Сценарият ни отвежда в тъмните времена на Средновековието, тя съществува в някакво мистериозно състояние на прага между живота и смъртта, наподобяваща призрак който не иска да отиде в отвъдото.

Играта е изработена от финландското студио Remedy, а авторите са се постарали всичко да бъде изпипано, а геймърите повече от всичко са доволни защото тя е за РС. Главният персонаж Алън Уейк е повече от това което искате да имате. Всичко, което става в играта изглежда повече от съновидение. Сами ще стигнете до този извод – като чуете слуховете за новото хорър приключение от създателите на Max Payne, които се появиха преди няколко години, а след това Microsoft заяви, че играта ще е само под Windows Vista, за да може да пробута новия си и непредпочитан софтуер. Но и собствениците на ХВОХ360 трябва да са доволни, защото наскоро ще могат да я играят и те.

С две думи, определено Alan Wake си заслужаваше чакането, не е перфектната игра, но е наистина динамична авантюра, която трябва да бъде разиграна от възможно повече хора. Относно РС версията на играта аналогично на L.A. Noire преди два-три месеца са включени и двата DLC пакета, за които конзолните геймъри трябваше да кихат допълнително парички отделно: The Writer и The Signal.


Всеки един запален геймър, задължително знае за какво става въпрос в Alan Wake, но въпреки всичко ще направим кратък анонс. Главният герой на играта е писател, който изпада в т.нар. writer’s block или простико казано – липсва му муза. Опитвайки да смени обстановката Алън и жена му решават да прескочат за известно време в градчето Брайт Фолс – едно затънтено място някъде из американския Северозапад, единственото положително неще е, че въздухът е чист, а хората са любезни и гостоприемни.

Неприятното е, че зад всичко това дебне опасност и не всичко е такова, каквото изглежда. Малко след нанасянето им в градчето, Алън се среща с мистериозна и зловеща жена, която му предсказва ужасяващи неща за бъдещето му, а след това съпругата му изчезва. И Алън попада в ситуацията, да я търси и да разгадае тайната на Брайт Фолс.

Бари Уилър е литературният мениджър и най-добър приятел на Алън, който се появява на по-късен етап в авантюрата. Той е претенциозен, забавен, агресивен и загрижен. Да се върнем на Брайт Фолс, който отначало е сигурен, че нервното напрежение на Алън по скоро е причина за проблемите му, когато историята се разнищва, Бари не изоставя своя другар от детинство, а твърдо го подкрепя.

Персонажът на Бари е идеалният инструмент, следствие на който сюжета се разведрява. Той е естествен, неподкупен, с голямо чувство за хумор в труден момент и маистина заслужава аплодисменти, за един от най-атрактивните второстепенни персонажи във видео игрите.

Alan Wake не само динамична, но е занимателна и зарибяваща игра, в която са заложени ограничени ресурси, злоради противници и действие, случващо се почти през нощта. Това, че има доста нощни сцени не е случайно, защото мотива на играта е противостоенето между светлината и мрака. Именно затова Алън има постоянна необходимост от източник на светлина, с който не само да си свети, но и да се предпазва от враговете си. Светлината първо му е обикновено фенерче, но постепенно придобива и други добавки, които ще са му от помощ. Освен фенерчето Алън е снабден и с боен арсенал, с който да трепе враговете си. За жалост той не е разнообразен и предимно ще се задоволите с пистолет и пушка помпа с едно-две приложения към нея.


Имайте пред вид, че Alan Wake е разделена на отделни раздели, които винаги свършват на най-важните моменти, а от менюто имате възможност да разгледате, какво се е случило до сега. Сценарият може да не спечели награди, но е добре изпипана, персонажите са уникални и тайнствени, а озвучаването им е перфектно. Саундтракът към играта е наистина невероятен в изпълнението на Дейвид Бауи и Ник Кейв, чиито тъжни парчета се вписват чудесно в общия тон на авантюрата.

Да не пропуснем и графичният дизайн в Alan Wake който е на ниво. Естествено, по-голямата част от сюжета е на тъмно, което означава, че не можем да се насладим на прелестта на играта в пълният й блясък, но графиката, анимациите и ефектите са повече от отлични. Чудесно щеше да е, ако момчетата работили върху играта, бяха се сетили да включат повече дневни сцени, но явно това щеше да е в разрез със сценария.

Трябва да си признаем, че Alan Wake е къса игра, която на най-лесното ниво, може да я превъртите за не повече от шест часа. Освен това има липса и провокативни лабиринти, които да развиват логиката на играча, прескачайки из различните нива.След като веднъж сте изиграли Alan Wake не е сигурно, дали ще ви се доиграе отново, освен ако не искате да оберете всички термоси или да изгледате всички серии на ТВ шоуто Night Springs, които дават точки и бонуси.

Накратко, това е игра, която беше дълги години в забвение, но определено тя се представя отлично и грабва сърцето на всеки геймър. А, относно закъснелият й РС дебют е направо дар от небесата за всички играчи и естествено те го оценяват. Затова сядайте пред РС-то си и се превлъплатете в измъчения писател повел битка между доброто и злото.

 

Още снимки от играта ТУК

Видео от играта ТУК, ТУК И ТУК

Facebook

Клипчета (коментари)

Нови потребители

Кой е онлайн

В момента има 5  гости и няма потребители и в сайта

Приятели

Yellow Blue Green

Copyrights 2001-2018 Datacore www.datacore-bg.com

Log in to your account or Регистрация

//