Login Tools
A+ A A-
Петък, 14 Август 2015

Grand Theft Auto IV

 

През годините на издаване на видео игри  рядко се среща такава, която да се очаква с толкова голямо нетърпение, с което геймърите очакваха четвъртата официална част на известната поредица Grand Theft Auto. Освен това рядко се случва очаквана игра да се , хареса както от геймърите, така и от критиците. Оценката, която получава в заключение е 10 по десетобалната система, което е само по себе си призвание за добрия резултат.

 

С подобни характеристики е й класиката The Legend of Zelda: Ocarina of Time, която излезе преди повече от 10 години, но тя е друг модел игра, за друг вид играчи. Определено, можем да кажем, че при толкова високи оценки и добри думи от самите играчи, не е за подценяване и всеки може да си купи GTA4, дори и да не е бил голям фен на поредицата.

Сега, ще се опитаме да ви запознаем с играта и ще видим дали очакванията на феновете са се препокрили наистина. Преди да започнем ревюто ще се наложи да въведем всички незапознати с поредицата в света на Grand Theft Auto.

Grand Theft Auto поредицата е от така наречения sandbox модели игри - тоест разполагате с един голям свят, който се живее без вашата намеса и в него ще имате избор дали да получите задачи или просто да разузнавате и да вършите това от което имате нужда. Сюжета на играта е, че вие сте апаш на коли, във всяка част на поредицата винаги започвате от самото начало на престъпния свят, чрез кражби, убийства, предателства и куп беззащитни жертви, се издигате до даден ранг в мафията. Няма нужда да споменаваме, че почти цялата поредица е с рейтинг M и според много родители е абсолютно непоходяща за деца и младежи.

Накратко, това описва изцяло GTA играта и можем да се потопим в света на Нико Белик, нашия герой в 4-тата версия на поредицата.

Сюжета на играта започва с пристигането на Нико Белик в Ню Йорк при неговия позатънал братовчед в дебрите на престъпността. С времето и с развитието на сюжета ще навлезете без да искате все повече и повече в източните престъпни групировки, които са завзели Ню Йорк. Все повече ще изучите своя герой Нико и с това откъде идва, какво го вълнува, какво харесва, и защо се е присъединил към братовчед си. Няма да се хвърляме да разказваме подробно, за да не ви разваляме удоволствието от развитието на сюжета. Но определено ще ви достави удоволствие, да научите нови неща за миналото на Нико. Оределено, че сюжета на 4-тата част от поредицата е най-динамичната и завладяващата, която сме виждали досега в цялата поредицата. Самият Нико е пресъздаден реалистично с неговите настроения, това което обича или не. Авторите на играта (Rockstar Games) са направили един особено кинематографичен момент за пресъздаване на сюжета и на места съвсем естествено ще се чувствате като във филм.

Игрите от поредицата Grand Theft Auto са обикновено положително преживяване,  силни с незабравими моменти и с възможността да вършите каквото искате и както го искате. Откъм свобода на действията ви GTA4 е върхът в поредицата - ще можете да крадете и управлявате каквто и да е, стига да сте го пожелали. Като се започне от пистови мотори, автомобили, моторници, та се стигне до полицейски бронирани автомобили и въртолети. Освен това ще търчите по улиците и покривите, ще се изкачвате на невероятни места, ще се криете от престрелки и ще водите битки с голи ръце. Естествено, че ще имате и разнообразие, ще можете да играете боулинг, дартс, билярд и какво ли още не. Съвсем откровено може да се каже, че в играта ще имате почти неограничени възможности, друг е въпросът дали ще искате да ги осъществявате.

Многообразието е страшно много и е пресъздадено реалистично, но въпреки всичко винаги ще има нещо което ще ни се струва, че липсва. Изключете какво сте чели за GTA4 и всички геймплей проблеми, с които ще се сблъскате в играта. Но всичко онова за което писахме по-горе, като действия са налични в играта, но нито едно от тях не е изпълнено перфектно. Всеки един от автомобилите е със своето различно усещане, като при управлението им през цялото време ще имате усещането, че “се носите по вълните” вместо да шофирате по аутобана.

Един от основните проблеми в геймплея е неприятното управление на вашия герой. През цялото време ще се опитвате да го усетите няма как да не разберете колко лошо може да бъде изработено едно управление. Нико безпрецедентно ще се блъска в сгради, ще бяга на едно място, ще се върти около стълби без да може да се изкачи, без да може да предприемете нищо. С това ще свикнете определено, но сме 2008 година и такъв тип управление не мисля, че е допустимо.

По отношение на визията играта ще ви покаже най-доброто от себе си, реалистично пресъздадени атмосферни условия, както множество съвсем различни дестинации и добре изглеждащи превозни средства. Играейки обаче ще разберете, че нещата не са толкова розови, на практика цялата игра е нискополигонна. А, когато решите да наближите някоя сграда е невъзможно да изтървете лошо изглеждащите текстури. Абсолютно идентично е и положението с хората в играта, особено в сцените където ще можете да разучите отблизо всички главни герои, като няма как да пропуснете продълговатите им фигури. Определено това е цената за реализирането на един толкова голям свят какъвто ще можем да видим в GTA4, но все пак някой от тези пропуски в графичния дизайн се виждат от пръв поглед. Трябва да отбележим, че независимо от тези пропуски визуално играта е на едно прилично ниво.

Като звуково оформление Grand Thief Auto 4 определено е много добро, дори отлично. Всички реплики са озвучени професионално и много спомагат за кинематографичното приемане на сюжета, самите те са много добре премерени свързани с героите, които ги изричат. Моторите на превозните средства звучат абсолютно реално, оръжията стрелят по същият начин. Във всички превозни средства има налично радио, което може да слушате, като авторите на играта са се постарали да са модерни парчета, както и класика. Накратко, относно озвучението слабо място в играта няма.

Накратко Grand Theft Auto IV е много идеална игра, макар и неподходяща за младежи. Съвкупността от това, че имате възможност да правите в нея каквото пожелаете е огромна.

 

Още снимки от играта ТУК

Видео от играта ТУК, ТУК И ТУК

Facebook

Клипчета (коментари)

Нови потребители

Кой е онлайн

В момента има 15  гости и няма потребители и в сайта

Приятели

Yellow Blue Green

Copyrights 2001-2018 Datacore www.datacore-bg.com

Log in to your account or Регистрация

//