Login Tools
A+ A A-
Петък, 14 Август 2015

Alone in the Dark

 

Това е един съвършен проект, държащ да направи на моменти неимоверна слава на хорър жанра, ще заемете ролята на детектива Едуард Карнби, извършващ паранормални явления. Отначало той се озовава в горящ небостъргач в Ню Йорк без да знае кой е и къде е. Автоматично влзиа в събития и започва борбата за оцеляване и търсене на отговори от миналото си. Не очаквайте кой знае колко много. Прочетете още: Alone in the Dark

 

Заемайки се с контрола на Едуард, ще се срещнете с първите несгоди в играта. Отначало свободното решение между първо и трето лице е доста интересно. Ако успееш да погледнеш през призмата на героя си, ще намериш пътя много по-лесно, понеже контрола на камерата е поверен на вас и имаш усет за всяко място, в което се намираш. Невъзможност при този изглед е невъзможността за употреба на доста предмети, но за жалост полето на видимост е много ограничено и може да пропуснеш важни елементи.

Като рожба на хорър жанра, аналогично и на останалите игри Alone in the Dark е наследство на щурата и игрива камера в най-неудачните моменти. Може да се наложи да откриеш джойпада в помещението, поради сложността от справяне с координацията и със ситуацията. Единствено в този момент може да ползвате различни предмети, с които да замахнете и блъскате по противниците си.

Самата контрола също е неудобна. Опитвайки се да вървите с Едуард, няма да имате проблеми, но като започне сражение и адът започва. Много неприятни и неудачни са ситуациите, когато трябва да ударите с даден предмет, за да уцелите различни гадини – които са ловки, за разлика от вашето бавене. А когато настъпи моментът да се качиш в автомобил и да тръгнеш – тогава ще усетите предизвикателството.

При бягството си от горящата постройка ше се запознаеш със Сара, с която ще продължиш авантюрата си в Сентръл парк. Неприятното е, че вместо на заплетен сюжет, обвързано с тайното минало на Едуард, ще се окажеш в обикновена ситуация със злобни сатанисти и кофти изработени ребуси.

Дизайнеите са успели да направят интересен реалистичен огън и пиро ефекти, които са важна част от механиката на играта. Може да подпалиш факла или стол, които ще изгорят така, както би станало в истинския живот – отначало почти невидимо огънче, после постепенно обхваща все повече и повече, докато накрая не се разгори всичко и не се наложи да пуснеш съответния предмет. Нормално, това е страшно необходимо, понеже единственият метод  да унищожиш гад в играта, е да го подложиш на огън. Има много методи да постигнеш това: чрез размахване на разгорели се предмети, дърпане на омаломощени противници към горящ обект или с различни самоделно изработени оръжия. Дори можеш да поливаш патроните си с гориво, с който ще ги направиш "огнени".

Едуард опитва да побере всичките си предмети в инвентар в якето си. За разлика от стандатните куестове не може да обираш много, но имаш на разположение ограничено място, като различните слотове се употебяват само за дадени неща. Проблемът се засилва за много от тях от задължителните предмети, като запалка, пистолет и др. Дори съчетанието на предмети е много досадно. Ако желаеш да комбинираш фитил с бутилка за добра кауза, не може да подбираш първо бутилката и после фитила.


Поредният забавен, но не особено чудесен детайл в Alone in the Dark е системата за лекуване. Вместо нормалният общ статус, всяка част от тялото на Едуард може да понася демич. Повърхностните рани се оправят с пръскане на спрей, но дълбоките може да са фатални, ако не се погрижиш навреме.

Техническата реализация е повече от перфектна. Графичният дизайн е изпипан във всички детайли, текстурите – изключително подробни, а повечето нива – добре проектирани. Повечето неочаквани моменти са скриптирани, което не пречи на удоволствието. Озвучението и саундтракта са на ниво и дори само заради това си струва да поиграете Alone in the Dark.

Накратко Alone in the Dark е сложно заглавие с повърхностна история и фрапантен край, неудобна камера и контрол, дразнещи ребуси и работа с инвентара, бъгове и доста огън. Графичният дизайн и озвучението могат да компенсират, но само малко. Дали си заслужава да заплатите за да играете – по-скоро не. Но си заслужава изиграването, независимо от всички недостатъци.

Facebook

Клипчета (коментари)

Нови потребители

Кой е онлайн

В момента има 5  гости и няма потребители и в сайта

Приятели

Yellow Blue Green

Copyrights 2001-2018 Datacore www.datacore-bg.com

Log in to your account or Регистрация

//